Cercetare | Perceptia publica asupra sanctiunilor din Romania

Perceptia publica asupra sanctiunilor din România. Sondaj de opinie în rândul locuitorilor din Regiunea de Nord-Est

Centrul de Cercetari Socio-Umane LUMEN, in parteneriat cu Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, a realizat, in perioada 01 noiembrie 2016 – 15 ianuarie 2017, in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României, o cercetare cantitativa bazata pe ancheta prin chestionar, intitulata „Perceptia publica asupra sanctiunilor din România”.

Cercetarea de tip cantitativ, bazata pe ancheta prin chestionar, s-a efectuat pe un esantion de 1056 de persoane. Marja de eroare a cercetarii este de ± 3%, prezentul studiu fiind parte a unui demers mai amplu vizând constructia sociala a profesiei de consilier de probatiune. Din esantion au facut parte 484 persoane de sex masculin si 572 persoane de sex feminin. Structura pe vârste a respondentilor este de 49% sub 30 de ani, 31% persoane cu vârste cuprinse intre 25 si 45 de ani, 20% vârsta peste 45 de ani. Nivelul de studii al respondentilor este: 4% fara studii, 44% studii medii, 52% studii universitare si postuniversitare.

Având in vedere ca, in aceste zile, opinia publica asista la o „dezbatere” pe marginea unei initiative cu privire la amnistierea si gratierea unor fapte cu caracter penal, plecând de la supraaglomerarea mediului penitenciar din România, consideram ca, pe baza rezultatelor cercetarii noastre cu privire la „Perceptia publica asupra sanctiunilor din România”, putem aduce câteva clarificari cu privire la modul in care populatia priveste chestiunile referitoare la sanctionarea persoanelor care au incalcat legea.

Printre cele mai importante concluzii ale sondajului este cea potrivit careia 59% din respondenti considera ca pedeapsa cu inchisoarea este utila in reintegrarea sociala a infractorilor, chiar si a celor care au savârsit fapte cu caracter penal al carui pericol social este scazut.

Referitor la asprimea pedepselor aplicate in România, respondentii au considerat in proportie de 40% ca acestea sunt blânde, sau foarte blânde; 36% ca acestea nu pot fi considerate nici aspre, dar nici blânde, si doar 20% au considerat ca acestea sunt aspre sau foarte aspre.

In ceea ce priveste politicile penale dezirabile, 66% din respondenti considera necesara o inasprire a pedepselor, 22% considera ca ar trebui mentinute la nivelul actual si doar 6% considera ca asprimea acestora ar trebui redusa.

In ceea ce priveste pozitionarea respondentilor fata de pedeapsa, unii (25%) s-au situat pe o pozitie obiectivist-retributiva (daca au comis o fapta antisociala, indivizii trebuie sa faca puscarie); altii (22%) pe o pozitie sociala, neprizonocentrica, deschisa catre alternative sociale (inchisoarea este o scoala pentru infractori); respectiv 17% pe o latura umanista (chiar daca au savârsit o fapta, infractorii au si ei o serie de drepturi). Iar in ceea ce priveste infractiunile a caror pericol social este restrâns, 32% dintre respondenti au apreciat ca pedeapsa cu inchisoarea nu constituie o solutie pentru acest tip de fapte.

Atitudinea generala ramâne, in opinia noastra, una retributiva, pedepsele alternative la inchisoare fiind vazute in continuare prioritare, 25% alegând varianta prizonocentrica, chiar si atunci când sunt confruntati cu optiuni care pot trimite la alternative necarcerale, chiar si când sunt evocate costurile sociale ale incarcerarii. In ceea ce priveste centrarea justitiei pe drepturile omului, doar 17% dintre respondenti o considera prioritara.

Privitor la alternativele necustodiale in ansamblul lor, intr-o proportie de 36% respondentii se opun utilizarii acestora, considerându-le generatoare de noi infractiuni din cauza asprimii scazute a acestora; 35% sunt in favoarea utilizarii alternativelor necustodiale acestora in pedepsirea infractorilor a caror fapte penale nu constituie un pericol social major, iar 22% se arata in favoarea utilizarii acestora in pedepsirea oricaror tipuri de infractori.

Chestionati in mod expres cu privire la utilitatea pedepsei cu inchisoarea in reintegrarea sociala a infractorului care a savârsit infractiuni cu pericol social scazut, respondentii au fost in majoritate de acord (59%) ca aceasta este partial utila sau foarte utila, doar 21% exprimându-se impotriva utilitatii acestei forme de pedepsire a infractorilor a caror fapte au un grad de pericol social scazut. 15% dintre respondenti considera ca pedeapsa cu inchisoarea nu poate fi considerata nici utila, nici inutila.

Remarcam faptul ca activitatea Serviciilor de Probatiune – a caror misiune este sa gestioneze aplicarea sanctiunilor necustodiale si a libertatii supravegheate in cazul pedepselor cu suspendare – este necunoscuta unui numar de 59% din respondenti, procent ce ar putea fi considerat mai mare daca se tine cont de rata de 11% de non-raspunsuri.

Concluzionam ca societatea româneasca, cel putin in regiunea in care s-a desfasurat cercetarea, este mai degraba in favoarea sanctiunilor privative de libertate, pronuntându-se pentru asprirea pedepselor. Sanctiunile necustodiale sunt vazute ca alternativa, in special pentru situatia unor fapte penale cu grad scazut de pericol social. Acest lucru poate sa se datoreze, pe de o parte, insatisfactiei cu privire la calitatea vietii, dominanta in rândul populatiei din regiunea studiata, si, pe de alta parte, slabei informari publice cu privire la alternativele necustodiale, rolul si activitatea Serviciilor de Probatiune.

Coordonator cercetare:
Prof. univ. dr. hab. Antonio SANDU
Director Centrul de Cercetari Socio-Umane LUMEN
Director Departament Drept si Stiinte Administrative
Facultatea de Drept si Stiinte Administrative
Universitatea Stefan cel Mare din Suceava


Informatii generale

LUMEN_research_center

Centrul de Cercetari Socio-Umane LUMEN functioneaza în cadrul Asociatiei Lumen, fiind atestat de catre Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica si Inovare în domeniul cercetarii transdisciplinare, în stiintele sociale si în cele umaniste. Activitatea se desfasoara în domenii de impact ale practicii sociale. Ultimele programe de cercetare s-au axat pe sfera eticii aplicate ai a constructiei sociale a realitatii.

FDSA_04
Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava deruleaza programe de licenta si master în domeniul dreptului si administratiei publice.